Chirurgia estetica are ca scop imbunatatirea aspectului fizic sau corectarea anumitor parti ale corpului. Din categoria chirurgiei estetice fac parte chirurgia estetica faciala si chirurgia estetica a corpului.
In ultimii ani se observa o crestere masiva a numarului de interventii chirurgicale atat la nivelul fetei cat si al corpului. Cele mai frecvente interventii chirurgicale sunt cele de implant mamar, liposuctie, dar si cele la nivelul fetei, ca de exemplu rinoplastie, blefaroplastie.
In Romania, chirurgia estetica a aparut dupa dizolvarea regimului comunist. Primul cabinet de chirurgie estetica a aparut in anul 1993.
Implantul mamar este de fapt o proteza care ajuta la imbunatatirea estetica a sanului cat si la corectarea acestuia.
Implanturile mamare pot fi categorisite in functie de materialul compozit: solutie salina si gel siliconic.
Multe femei sunt nemultumite sau chiar stresate de aspectul lor fizic pentru ca societatea promoveaza femeia perfecta-femeia manechin. Prin urmare, operatiile de chirurgie estetica sunt o solutie binevenita in aceste cazuri.
Pentru a se simti mai fericiti si impacati cu ei insasi oamenii apeleaza adesea la metode de infrumusetare fizica.
Longevitatea implantului mamar este dat de compozitia si structura acestuia.
Implanturile saline contin o solutie salina NaCl de o concentratie de 0.09%,si pentru prima oara a fost fabricat in Franta.
Implanturile din silicon sunt definite prin cinci generatii de implant mamar de silicon care pot fi definite prin aceleasi tehnici de fabricare a modelelor.
Prima generatie a fost o proteza din anul 1963 are o forma de lacrima ce este umpluta cu o solutie gel de o vascozitate mare.
La inceputul anilor ‘70 a aparut o noua generatie de proteze de implant mamar, acestea vin cu o imbunatarire a tehnologiei cat si a esteticii.
Prima dezvoltare vine pe partea de tehnologizare cu o coaja a implantului mult mai subtire si un gel din silicon cu o legatura interna stransa scazuta.
A doua dezvoltare aduce o noua tehnologie de acoperire cu spuma poliuretanica pentru invelisul implantului mamar. Aceasta tehnologia nu a fost una eficienta deoarece afecta sanatatea pacientului.
A fi pregatit pentru operatia de implant mamar presupune renuntarea la anumiti factori ce influenteaza sanatatea in timpul operatiei. Se efectueaza anumite analize medicale. Pentru pregatirea operatiei este indicat si necesar sa : renuntati la fumat cu cel putin 2 saptamani pana la operatie, in cazul in care urmati un tratament care duce la coagularea sangelui sunteti obligat sa il intrerupeti, trebuie efectuate ecografii mamare, pulmonare si este indicat si o electrocardiograma, iar in cazul in care au existat cazuri de cancer mamar in familie trebuie anuntat medicul.
Operatia de implant mamar
Se face o incizie la nivelul santului mamar si se introduce in acel buzunar creat, forma de silicon dorita; buzunarul poate fi submuscular sau sub glandular.
Submuscular insemna ca implantul este introdus sub muschiul mare pectoral, iar cel subglandular intre glanda mamara si muschi.
Recomandari post operatorii
- Nu este indicat sa dormiti pe burta
- Activitatile sportive va sunt interzise :de exemplu alergat sau sarituri.
- Pe durata a 3 luni este indicat sa purtati un sutien special
- A se evita contactul sexual timp de 1 saptamana
Este interzis orice tratament fara a fi aprobat de medicul chirurg plastician.