Discriminarea de gen. Interesele femeilor – sănătatea, educația – nu sunt priorități bugetare.

Mihaela Miroiu a spus că femeile vor injecta o doză de moralitate în clasa politică după ce legile privind cotele de gen vor fi aplicate la alegerile parlamentare. Potrivit Mihaelei Miroiu, o activistă feministă, România suferă de reacții politice. Nu este singura problemă cu sexismul și poate nici cea mai rea. Interesele femeilor pot îmbunătăți societatea, dar nu sunt pe agenda publică stabilită și condusă de bărbați. Despre legea de aplicare a cotelor de gen în listele electorale parlamentare, Mihaela Miroiu a spus că ar putea ajuta fără a compromite meritocrația. O lege adoptată recent de Senat privind aplicarea cotelor de gen pe listele electorale parlamentare impune un minim de 33 la sută de femei și bărbați în ambele liste. În 66% rezultat, părțile nu mai trebuie să ia în considerare „cotele”.
„Problema e că inexistența sau existența minoritară a femeilor, îndeosebi în consiliile locale, județene, în Parlamentul României face ca experiențele și interesele femeilor să nu fie pe agenda publică decât într-o proporție complet nerezonabilă. Și, în consecință, suferă fundamental gradul nostru de educație, gradul nostru de civilizare, starea noastră de sănătate”, arată profesoara Mihaela Miroiu.
În primul rând, există o discriminare foarte gravă între sferele publice și aici mă refer la cele care sunt plătite din fonduri publice, în raport cu gradele de salarizare din domeniul feminizat și masculin. Este foarte clar. De exemplu, salariul educației, culturii, administrației publice este cu siguranță mai mic decât cel al agenților speciali, al militarilor etc. O altă problemă foarte serioasă este discriminarea intereselor pe agenda publică. Acestea fiind spuse, interesele femeilor testate și cercetate vor permite ierarhiei bugetului public să înceapă cu sănătatea, educația și să continue să guverneze. Dar acum, în beneficiul lor, piramida bugetară a fost răsturnată. Deci sunt discriminați pentru că nu au acele beneficii pe listă.

admin

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *