Ce este Retinopatia Hipertensiva

Ce este Retinopatia Hipertensiva

 

Retinopatia Hipertensiva este reprezentata de modificari vasculare retiniene care apar din cauza HTA CRONICE.
HTA este definite ca o presiune arterial sistolica mai mare sau egala cu 140 mHg sau presiunea diastolica cu 90 mHg. Este un factor de risc pentru dezvoltarea si progresia retinopatiei diabetice, ocluziilor retiniene venoase si arteriale , emboliilor arteriolare retiniene, neuropatiei optice ischemice si macroanevrismului arterial retinian. Acesta este un factor de risc pentru degenerescenta maculara legata de varsta si pentru glaucom. Retinopatia avansata este asociata cu accidentul vascular cerebral , clinic si subclinic , mortalitatea cardiovasculara , insuficenta cardiaca congestiva , boala de rinichi, declin cognitiv si dementa.

Manifestari oculare

Retinopatia Hipertensiva are loc in etape care se suprapun

-vasoconstructive

-exudativa

-sclerotiva si complicatiile

Etape

Etapa vasoconstructiva precoce este o crestere a presiunii arteriale sistolice determina vasele retiniene elastice si nesclerotice sa isi creasca tonusul vascular

-se prezinta ca o ingustare generalizata a arteriolelor retiniene

-se prezinta ca o ingustare generalizata a arterelor retiniene.

– presiunea arteriala crescuta duce la ingosarea intimei , hiperplazia mediei si aparitia unei degenerescente hialine la nivel vascular.

Etapa sclerotica este ingustarea vasculara gen severa si o ingustare arteriolara focala.

-aspect de sarma de cupru si argint

-complicatiile etapei sclerotice includ formarea macro si micro anevrismelor la nivelul arterelor retiniene, ocluzia arterei sau venei retiniene si formarea membranelor epiretiniene

Etapa exudativa cresterea acuta a presiunii arteriale , bariera hematoretiniana este alterata si duce la exudarea sangelui si a lipidelor si ischemia retiniana

Diagnostic diferential

Diagnosticul diferential al retinopatiei hipertensive cronice se face cu:

-retinopatie diabetica

-ocluzie nervoasa retiniana

-sindrom de hipervascozitate

-sindrom de ischemie oculara

-retinopatie de iradiere

Cum se pune diagnosticul?

La noi in tara exista o multime de doctori oftalmologi buni care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea Retinopatiei Hipertensiva. Unul dintre ei este Doctor Carmen Vladut de la Clinica Optimed din Buzau. Principalele modificări în stadiile inițiale sunt calibrul vascular crescut, în stadiile ulterioare, și se pot găsi exsudate de vată, care sunt zone de mic infarct. Retina trebuie să fie portocalie cu nervi și vase. In eventualitatea in care in jurul vaselor apar niste pete albicioase, este deja o modificare de care trebuie luata in considerare pentru analizele ulterioare si diagnosticarea retinopatiei hipertensive.

Pe lângă aceasta, mai sunt depistate hemoragii sub formă de flăcări și alte date precum prezența sângerării, care ar fi deja o manifestare neobișnuită, foarte diferită de ceea ce se întâmplă în cazul retinopatiei diabetice, care este deja o sângerare masivă. Aceste examene se fac prin punerea în practică a unui simplu fund de ochi și examinări care adesea nu se fac pe retină.

Coroidopatia hipertensiva

-apare in asociere cu cresterea acuta a presiunii arteriale si afecteaza pacientii mai tineri ale caror vase de sange sunt elestice si nu sclerotice

-urgentele hipertensive sunt reprezentate de cresteri severe a presiunii arteriale peste 180/120mmHg

-acestea sunt prezente la pacientii cu preeclamsie , clampsie, HTA esentiala, afectiuni renale si feocromocitom.

-modificarile retiniene includ transudatele intraretiniene , focale, periarteriolare,microanevrismele, hemoragii retiniene in forma de flacara, exudatele dure si vatoase , edemul discului optic.

Zonele de ischemie focale coroidiana numite „pete Elsching” , apar ca niste leziuni palide , galbui , bine delimitate care in timp devin pigmentate.

Striurile Siegrist cea mai rara modificare se prezinta ca linii hiperpigmentare situate deasupra arterelor coroidiene.

Edemul hipertensiv al discului optic este obsevat in cresterea acuta a presiunii arteriale. Presiunea intracraniana crescuta si ischemia concomitenta a nervului optic determina edemul discului.

Reducerea rapida a presiunii arteriale poate detrrmina infartul capului nervului optivc si atrofie optica secundara si pierderea permanneta a vederii.

Investigatii

OCT exsudate vatoase apar din cauza ischemiei stratului fibrelor nervoase , apar ca o hiperreflectivitatea stratului fibrelor nervoase optice care duc la leziuni permanente si scaderea grosimii retiniene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *